Τρόποι πλεξίματος για να ξεκινήσεις ένα πλεκτό για αρχάριους και μη

83a173359a6cd2835d3f909477820830

πλεξιμο...για αρχαριους

Όταν ξεκινάει κανείς να πλέκει, είναι σύνηθες να συνεχίζει να πλέκει με τον πρώτο τρόπο που έμαθε για όλη του την ζωή. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ήδη δύσκολο να μάθεις τον πρώτο τρόπο, και δεν θέλεις να μπεις στην διαδικασία να μάθεις κάτι άλλο, και να κάνεις λάθη πάλι από την αρχή.

Αν και αυτό είναι κατανοητό, δεν πρέπει να απορρίπτεις και τις άλλες τεχνικές πριν τις δοκιμάσεις, διότι μπορεί κάποια από αυτές να σου ταιριάζει περισσότερο, από αυτήν που εξασκείς τώρα. Μπορεί, μια νέα τεχνική να σε κάνει να ξαναβρείς το ενδιαφέρον σου για το πλέξιμο και να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο που θα σε ενθουσιάσει! Επίσης, είναι πιθανό η τεχνική που ξέρεις να μην ταιριάζει στο σχέδιο που προσπαθείς να φτιάξεις, για αυτό να σου παίρνει περισσότερο χρόνο από αυτόν που κάνεις συνήθως.
Εδώ θα βρεις 5 τεχνικές, που θα μπορούσαν να ταιριάξουν και σε αρχάριους και σε έμπειρους πλέκτες:

  • Πλέκοντας μόνο ρίχνοντας πόντους: Αυτή είναι συνήθως,η τεχνική που μαθαίνουν όλοι στην αρχή. Είναι πολύ εύκολη και θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις εμπειρία με τις βελόνες, ενώ θα σε ξεκουράσει αν κάνεις συνέχεια κάποια άλλη. Το μεγαλύτερο της ελάττωμα, είναι ότι οι πρώτες σειρές έχουν πάντα άνισες γραμμές και δεν μπορείς να τις ισιώσεις. Όταν μάθεις και κάποια άλλη τεχνική, γύρνα πίσω σε αυτές τις σειρές και διόρθωσε τις.
  • H μέθοδος της “μακριάς ουράς”: Είναι μια εύκολη και γρήγορη μέθοδος, και αφού την μάθετε θα σας δίνει ένα πολύ “καθαρό” και τακτοποιημένο αποτέλεσμα στις ραφές σας. Τραβήξτε περίπου 50 εκατοστά από την σφαίρα του νήματος, και κάντε μια θηλιά στην μέση. Περάστε την βελόνα μέσα στην θηλιά και τραβήξτε την σφιχτά. Με τον αριστερό σας αντίχειρα, κρατήστε τα νήματα, και γυρνώντας το κάτω προς τα έξω το περνάτε μέσα από την βελόνα και με τον αντίχειρά σας το τραβάτε για να δέσει σφιχτά. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα!
  • Η μέθοδος του καλωδιακού ριξίματος πόντων: Αυτή η μέθοδος είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη και στην ουσία πλέκεις ‘πάνω’ στους πόντους. Για αυτή την μέθοδο θα χρειαστείς 2 βελόνες, ενώ για τις 2 προηγούμενες χρειαζόσουν 1. Το αποτέλεσμα που δημιουργεί είναι πιο σταθερό, και λιγότερο ελαστικό από αυτό με την μέθοδο της μακριάς ουράς. Ο τρόπος που γίνεται κάνει τις ραφές μεταξύ τους να είναι πολύ σφιχτές, και αυτό μπορεί να σε δυσκολέψει κατά την διαδικασία. Αν όμως, έχεις κάπου κάποιο σημείο που είναι πολύ χαλαρό, μπορείς να το διορθώσεις με αυτή την μέθοδο! Φτιάξε μια θηλιά και πέρασε μέσα την μία βελόνα. Πέρασε και την 2η βελόνα μέσα στην θηλιά, και τώρα οι βελόνες σου πρέπει να μοιάζουν με σταυρό. Η αριστερή είναι πάνω από την δεξιά, και με το μαλλί κάνεις ένα κύκλο (με την φορά του ρολογιού) και το δένεις στην αριστερή. Τώρα περνάς την δεξιά βελόνα ανάμεσα στους δύο κόμπους, και μετά την αριστερή και επαναλαμβάνεις μέχρι να έχεις το μήκος που θες!
  • Η μέθοδος του ελεύθερου νήματος: Αυτή η μέθοδος είναι επίσης ιδανική για αρχάριους, αφού δεν χρειάζεται να υπολογίσεις ακριβώς πόσο νήμα θα ρίξεις στην αρχή, όπως γίνεται με τις 2 προηγούμενες. Μοιάζει με την μέθοδο της μακριάς ουράς, μόνο που δεν χρησιμοποιείς τα δάχτυλα σου, αλλά την 2η βελόνα. Κάνεις μια θηλιά, και περνάς την 1η βελόνα. Στη συνέχεια, περνάς μέσα και την 2η, και με την 2η παίρνεις μαλλί και το δένεις. Επαναλαμβάνεις την διαδικασία εναλλάξ με τις βελόνες, μέχρι να φτάσεις εκεί που θες.

Το να ξεκινήσεις πλέξιμο, ακούγεται πιο δύσκολο από ότι είναι στην πραγματικότητα. Πέρα από αυτές τις μεθόδους, υπάρχουν πολλές ακόμα που θα μπορούσαν να ταιριάξουν σε εσένα, και υπάρχει ακόμα και τρόπος να πλέξεις χωρίς βελόνες! Μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να σου δείξει έναν από τους τρόπους, ή να δεις μόνη σου βίντεο που τους επεξηγούν βήμα βήμα. Όπως και να έχει, θα αποκτήσεις ένα χόμπι με πάρα πολλά οφέλη, και αν ήδη πλέκεις, θα μάθεις τι άλλο μπορείς να κάνεις και πως να ξεκολλήσεις αν έχεις φτάσει σε τέλμα!


---------