Συνηθισμένα λάθη στο πλέξιμο και πως να τα διορθώσεις

common_knitting_mistakes-0415_sq

πλεξιμο...για αρχαριους

Σε κάθε χόμπι, κάποια λάθη είναι αναμενόμενα, ειδικά όταν δεν υπάρχει εμπειρία. Μας μαθαίνουν, όμως, και μας πάνε παρακάτω. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι στο πλέξιμο, σε αντίθεση με τα άλλα χόμπι, τα λάθη δεν κοστίζουν χρήματα αλλά, αναλόγως πάντα του λάθους, κοστίζουν από μερικά λεπτά έως πολλές ώρες πλεξίματος που πάνε χαμένες.


Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, καταρχήν, πρέπει να είμαστε συμβιβασμένοι με την ιδέα ότι τα πρώτα πλεκτά θα είναι για να μάθουμε και όχι για να τα φορέσουμε ή να τα χαρίσουμε. Κανείς δεν θα φορέσει ένα εμφανώς προχειροφτιαγμένο πλεκτό. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφοροι συστηματικοί τρόποι ελέγχου και διόρθωσης των λαθών. Οι πιο έμπειροι knitters βλέπουν το λάθος να έρχεται, όταν αφήνουν ένα πλεκτό και το ξαναπιάνουν, όταν δεν είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι, όταν δεν έχουν βρει ακόμα ρυθμό. Ξέρουν πότε οι βελόνες τους είναι αλάνθαστες και πότε όχι. Πολλές φορές είναι και θέμα μέρας. Αλλά ξέρουν ποιες διαδικασίες ή ποιες συνήθειες μπορεί να τους οδηγήσουν εκεί και κάνουν τους σωστούς ελέγχους στα σωστά σημεία. Επίσης, το μάτι τους βλέπει πιο εύκολα τα λάθη γιατί είναι πιο εξοικειωμένο. Άλλοι πάλι ελέγχουν για την ύπαρξη λαθών κάθε μερικές γραμμές πλέξης και τα διορθώνουν χωρίς να προχωρήσουν ιδιαίτερα. Τα λάθη φυσικά είναι ατελείωτα και γι’ αυτό θα δούμε τα πιο συνηθισμένα.

Η πυκνότητα των πόντων
Η πυκνότητα των πόντων καθορίζει την ποιότητα του πλεκτού. Αν αυτή δεν είναι σταθερή, μπορεί να μη φανεί όταν πλέκουμε, αλλά σίγουρα θα φανεί στο τελικό αποτέλεσμα, γιατί το λάθος θα πολλαπλασιαστεί. Πολλές φορές δεν ακολουθούμε σωστά τις οδηγίες του πλεκτού, χρησιμοποιούμε διαφορετικό μέγεθος βελόνες ή αλλού το κάνουμε πιο σφιχτό και αλλού πιο χαλαρό ανάλογα με τις διαθέσεις μας. Δυστυχώς, εδώ δεν υπάρχουν πολλές επιλογές παρά να ξηλώσουμε το λάθος κομμάτι. Αν το κρατήσουμε, το πλεκτό δεν θα έχει το μέγεθος ή την εφαρμογή που είχαμε υπολογίσει να φτιάξουμε.

Ανάποδοι πόντοι
Οι ανάποδοι πόντοι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο ακόμα και σε έμπειρους knitters. Η διαφορά είναι ότι αυτοί το αντιλαμβάνονται νωρίς (ή και αμέσως) ενώ οι αρχάριοι συνήθως προχωρούν αρκετά πριν το ανακαλύψουν. Η έκταση της “ζημιάς” ποικίλει: Μπορεί να είναι γραμμές με ανάποδους πόντους, ένας ανάποδος σε μια γραμμή με κανονικούς ή γραμμές με κανονικούς και ανάποδους πόντους. Για να το διορθώσουμε πρέπει να πλέξουμε μέχρι τη σειρά της στήλης που είναι ο ανάποδος πόντος, να σημειώσουμε με έναν ποντοδείκτη και μετά να ξηλώσουμε μέχρι τη γραμμή του ποντοδείκτη. Στη συνέχεια περνάμε το οριζόντιο νήμα από πίσω προς τα εμπρός αν θέλουμε κανονικό πόντο και από τα εμπρός προς τα πίσω αν θέλουμε ανάποδο. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα οριζόντια νήματα.

Τρύπες
Αν έχουμε αφήσει μια σειρά στη μέση και ξαναπιάσουμε το πλεκτό κάποια άλλη στιγμή, είναι δυνατόν να το πλέξουμε στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό θα δημιουργήσει τρύπα. Αν έχουμε πλέξει ένα ζετέ χωρίς να το καταλάβουμε πάλι θα δημιουργηθεί τρύπα. Η διόρθωση εξαρτάται από την περίπτωση.
Για να διορθώσουμε την αντίθετη κατεύθυνση θα πρέπει να πλέξουμε από τη δεξιά βελόνα. Στην περίπτωση του ζετέ πρέπει να βγάλουμε το ζετέ από τη βελόνα και να μοιράσουμε το επιπλέον μήκος με μία βελόνα μέσα στο πλεκτό.


---------