Πως διατηρώ το πλεκτό μου καθαρό χωρίς να το πλένω συνέχεια;

8ce789c003be530256d165881ae2d34b

πλεξιμο...για αρχαριους

Τα πλεκτά βαμβακερά ρούχα, είναι η απόλυτη μόδα στην αγορά, και μπορεί να έχετε μπει στον πειρασμό να αγοράσετε κάποιο έτοιμο πλεκτό ρούχο, πέρα από αυτά που φτιάχνετε εσείς. Όταν αγοράζετε ένα πλεκτό από το εμπόριο, δεν μπορείτε να γνωρίζετε την διαδικασία με την οποία έγινε. Και αυτό σημαίνει, ότι μπορεί να έχει σημεία χαλαρής πλέξης ή να έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο που να μην έχει καθόλου ελαστικότητα.

Όπως και να έχει, σε όλα τα πλεκτά πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο πως θα τα πλύνετε και θα τα διατηρήσετε καθαρά.

Ένας χρυσός κανόνας για την καθαριότητα γενικότερα, είναι να τακτοποιείτε κάτι αμέσως μετά τη χρήση, και όχι να το αφήνετε για μετά. Όταν λοιπόν φοράτε ένα πλεκτό, και μετά το βγάζετε, μην το αφήσετε πεταμένο μαζί με τα άλλα ρούχα για να το τακτοποιήσετε στην ντουλάπα σας μετά. Διπλώστε το, και μην το κρεμάσετε, φυλάξτε το για την επόμενη φορά που θα το βάλετε.

Είναι ευρέως γνωστό, ότι τα πλεκτά δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο. Αν τα βάλετε σε υψηλές θερμοκρασίες, το πιθανό είναι να μικρύνουν και να παραμορφωθούν. Τα βαμβακερά πλεκτά μπορούν να στεγνοκαθαριστούν με επιτυχία, και αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος για να καθαριστούν. Το βαμβάκι είναι πολύ απορροφητικό και έτσι προκύπτουν πολλοί λεκέδες, που δεν είναι πάντα δυνατόν να απομακρυνθούν εύκολα.

Ακόμα και στο καθαριστήριο, στα πλεκτά σας δεν θα χρησιμοποιήσουν κάποιο δυνατό καθαριστικό, για να μην καταστραφούν. Αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λεκές, που πρέπει να αφαιρέσετε, με ένα σφουγγάρι και λίγη μαγειρική σόδα, τρίβετε τοπικά, το ξεπλύνετε και το αφήνετε να στεγνώσει.

Επίσης, μπορείτε να αερίζετε για 1 με 2 ώρες το πλεκτό στο μπαλκόνι σας και μετά να το διπλώστε και να το αποθηκεύσετε. Όταν θα θέλετε να το πλύνετε, θα γεμίσετε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, και λίγη σκόνη για πλύσιμο στο χέρι. Το πλένετε και μετά το στεγνώνετε με πετσέτες, και το αφήνετε να στεγνώσει εντελώς κάπου μέσα στον χώρο.

Καλό θα ήταν να συνδυάζετε τα πλεκτά σας με κάποιο πουκάμισο ή κάποια μπλούζα από μέσα, για να πλένετε καλύτερα αυτά αντί για το πλεκτό.
Έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε περισσότερο καιρό τα πλεκτά σας, χωρίς να μπαίνετε στην διαδικασία να τα πλένετε συνέχεια.


---------