Ο σωστός τρόπος για να πλύνεις τα πλεκτά σου στο πλυντήριο

landscape-1451508760-sweaters-1-ask

πλεξιμο...για αρχαριους

Τα μάλλινα πλεκτά και τα χειροποίητα ενδύματα είναι διαχρονικά. Τα αγοράζουμε για να μας μείνουν, τα συνδέουμε με διάφορες περιόδους της ζωής μας ή συγκεκριμένα γεγονότα, κάποιες γιορτές, κάποια πρόσωπα. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο τα χρήματα που ξοδέψαμε, είναι και η συναισθηματική τους αξία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τους δίνουμε την αντίστοιχη περιποίηση και να τα προσέχουμε αναλόγως.
Δυστυχώς, όμως, τα πλεκτά θέλουν πολύ περιποίηση. Είναι μεν πολύ ζεστά και σχετικά ανθεκτικά (κάποιες ποικιλίες) αλλά είναι ευαίσθητα στον καθαρισμό. Μια άλλη ιδιαιτερότητα που έχουν τα πλεκτά είναι ότι μαζεύουν χώμα, καπνό, στάχτη, μικροσωματίδια και πιθανώς μικροσκοπικούς οργανισμούς που υπάρχουν στον αέρα. Γι’ αυτό θέλουν τακτική συντήρηση και καθαρισμό γιατί ένα μάλλινο που έχει μείνει άπλυτο για καιρό δεν θα καθαρίσει με ένα πλύσιμο και μάλιστα αυτό θα φαίνεται στην όψη του.

Το πλύσιμο των μάλλινων έχει τις ιδιαιτερότητές του καθώς χρειάζεται μια μικρή σκάφη ή μπανιέρα, ειδικά απορρυπαντικά για πλεκτά και καθαρές πετσέτες για στέγνωμα. Αυτό το τελευταίο είναι από τα πιο σημαντικά. Αν μπει το μάλλινο σε πρόγραμμα στυψίματος θα παραμορφωθεί. Αν μείνει το νερό πάνω του, επίσης θα παραμορφωθεί.

Όταν πλένουμε στο χέρι, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε υγρό απορρυπαντικό και κρύο ή χλιαρό νερό. Το μουλιάζουμε στο νερό για πέντε λεπτά και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Αν χρειαστεί (αναλόγως την εικόνα του νερού) επαναλαμβάνουμε μία φορά τη διαδικασία. Στη συνέχεια, στύβουμε το ρούχο απλά ώστε να φύγει το περισσότερο νερό και απορροφούμε το υπόλοιπο με πετσέτες. Ποτέ έντονο στύψιμο, ποτέ στεγνωτήριο.

Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν έναν κύκλο για μάλλινα και ευαίσθητα, αλλά χρειάζεται προσοχή ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις. Καλό είναι να περιορίσουμε την διάρκεια του κύκλου στο απολύτως μίνιμουμ και να αφαιρέσουμε εντελώς το στύψιμο το οποίο μπορούμε να κάνουμε όπως προηγουμένως.

Φυσικά, υφάσματα όπως το κασμίρ και η άλπακα δεν πρέπει να μπουν ποτέ σε πλυντήριο γιατί θα καταστραφούν. Τα πλένουμε πάντα στο χέρι και, αν χρειαστεί, αφαιρούμε λεκέδες με τοπικό πλύσιμο.


---------